1.6.2014

Vinkkejä hääkuvauksiin

Mulle tuli kommentti, jossa kysyttiin vinkkejä hääkuvauksia varten. Ajattelin, että tästä voisi olla monille hyötyä, niin kerään vinkit tähän postaukseen.

Tarvittavat kuvausvälineet

Hääpäivän kuvaamisessa on ehdottoman tärkeää, että kaikkea on vähintään kaksi kappaletta. Kaksi runkoa, objektiivia, muistikorttia, akkua, laturia, jne. Itelle ainakin ois ihan hirveetä olla kuvaamassa häitä niin, että olis mukana vaan yks akku. Se on ehdoton ei. Vaikka yleensä akku kestääkin koko kuvausten ajan, niin ikinä ei tiedä milloin joku posahtaa.

Objektiiveja kannattaa varata mukaan: joku hieman pidempi putki (esim. 50 mm) sellaisia tilanteita varten kun ei pääse ihan lähelle kuvattavia ja joku laajempi objektiivi, koska usein tilaa ei ole ihan hirveästi. Objektiiveissa kannattaa olla myös hyvä valovoima (eli F-luku), koska usein hääpaikoilla on tunnelmavalaistus, joka valokuvauksen kannalta voi olla hankalaa (rakeiset kuvat yms.).  Noi nyt ainakin, mutta muitakin voi mahdollisuuksien mukaan varata mukaan.

"Pakolliset" kuvat

Häissä on muodostunut perinteeksi tietyt kuvat, jotka tulee olla otettuna. Vaikka asiakas ei erikseen mainitsisi, että tahtoo kakunleikkauksesta tai häävalssista kuvan, niin kyllä sitä odotetaan kuvia luovutettaessa.


Kirkossa/vihkiseremoniassa tällaisia otoksia ovat alttarille kävely, suutelu sekä kirkosta poistuminen. Näiden lisäksi mahdollisesti sormuksen pujottaminen. Kirkossa kannattaa seurata vihkimisen kulkua ja sen mukaan olla oikeissa paikoissa. Muuten kannattaa kirkossakin etsiä erilaisia kuvakulmia ja kuvata myös vieraita. Yleisesti ottaen parhaat kuvat kirkolta ovat juurikin poistumistilanteesta, joten kannattaa mennä ulos jo ajoissa ja valita paikka ja sopivat asetukset.Juhlapaikalla kuvaus "pakollisten" kuvien osalta on rennompaa, mutta kakun leikkaus ja häävalssi ovat perinteiset ja tarpeelliset ottaa. Juhlapaikalla on hyvä ottaa kuvat itse paikasta ja koristeluista ennen vieraiden saapumista, itse ainakin tykkään toimia näin. Samoin myös ruuista ja kakusta ennen kuin ne syödään! :)

Kannattaa rohkeasti ottaa kuvia kaikesta mitä ympärillä tapahtuu, esim. jos joku pitää maljapuheen niin ota kuvia. Hääparille on mieluisaa, kun kuvia on paljon ja niistä välittyy tilanteiden aitous. En tiedä miksi, mutta mun mielestä häissä lapsista saa aina parhaimmat kuvat.


Potretit

Hääkuvauksen oleellinen osa on hääpotretit. Potrettia miettiessä kannattaa miettiä seuraavia asioita:
- Missä kuvat otetaan? Haluaako hääpari kuvat jostain itselleen tärkeästä paikasta, vai haetaanko vain tiettyä tunnelmaa esim. luonto/teollinen/vesi.
- Sääennusteet. Kun potretteja suunnitellaan, katso ehdotettujen päivien sääennusteita samalla. Mikäli vaikuttaa tarpeelliselta, varaa jokin sisätila.
- Haluaako hääpari rekvisiittaa kuviinsa?
- Yksityiskohdat. Kun napsit kuvia, niin kiinnitä huomiota hääparin vaatteisiin. Ei ole kovinkaan mukavaa katsella hääpotrettia parinkymmenen vuoden päästä ja muistella miten kuvaaja ei huomauttanut rypystä.

Kuva käsistä, joissa on sormukset on kestosuosikki.Lisäksi

Hääparin kanssa kannattaa mahdollisuuksien mukaan tavata henkilökohtaisesti ennen "keikkaa" ja pohtia yhdessä mitä kuvilta halutaan. Samalla vaivalla kannattaa kysäistä myös mahdollisesta pukukoodista ja aikataulusta ja kaikesta muusta mieltä askarruttavasta.

Myös varmuuskopiointi kannattaa pitää mielessä. Varmuuskopioinnin voi toteuttaa esimerkiksi ottamalla kannettavan tietokoneen mukaan tai vaihtoehtoisesti siirtämällä kuvat muistikortilta toiselle, mikäli kamera tälläista toimintoa tukee.

Hinta ja laskutus

Hintaa määritellessä kannattaa muistaa aika, joka kuluu kuvien käsittelyyn, koska esim. kahden tuhannen kuvan läpi käyminen ja käsittely on aikaa vievää puuhaa. Todellakaan ei kannata tehdä näitä keikkoja pimeästi, koska itse en ainakaan haluaisi joutua ongelmiin muutaman valokuvauskeikan vuoksi. Suosittelen kaikkia käyttämään jotakin laskutuspalvelua, esim. itse käytän ukko.fi -palvelua, jonka kautta voi laskuttaa ilman, että tarvii perustaa omaa yritystä. Ukko.fi ottaa 5 % provisiota työn hinnasta.

Ennen kaikkea tärkeää on olla paikalla ja ottaa kuvia, joihin olet myös itse tyytyväinen :) 

4 kommenttia:

 1. Pitääkö tuonne ukko.fi:hin olla täysi-ikäinen vai voiko laskuja luoda alaikäisenä? Mulla on itellä tulossa muutamat kuvauskeikat kesällä ja tuo olis tosi hyödyllinen palvelu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ymmärtääkseni ei tarvitse olla, mut kannattaa vielä tarkistaa asia :)

   Poista
 2. voi ihana kiitos tästä postauksesta! vielä jäi semmone asia mielee et onko jalusta ihan ehdoton? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ei, koska tilanteet vaihtuu nopeesti niin se hidastais työskentelyä :--)

   Poista

Kiitos kommentista♥