18.11.2014

Canon EOS M

Sain Canonilta testiin Canon EOS M -järkkärin, joka on pokkarikokoinen peilitön kamera. Halusin testiin nimenomaan pienikokoisen kameran, joka olisi pätevä sekä blogikuvien ottamiseen ja videoiden kuvaamiseen. Pieni lisäkamera on ollut mulla haaveissa jo jonkun aikaa ja oon punninnut eri vaihtoehtojen välillä.

Plussat:
+ Pieni koko
+ Jatkuvan tarkennuksen mahdollisuus videoissa
+ Edullinen
+ Kosketusnäyttö

Miinukset:
- Tarkennus. Löytää kohteen hitaasti, ja välillä ei lainkaan. Videokuvauksessa tarkennuksen huonous korostuu. Vaikka tarkennus olisi asetettu jatkuvaksi, se toimii huonosti.
- ISO-arvot. Suuremmissa ISO-arvoissa portaat ovat isoja, esim. 400 -> hyppy suoraan 800.

Sain siis lainaan tän kameran kittiputken kanssa, ja sen lisäksi kolme eri objektiivia.

Kolme ylimääräistä objektiivia, jotka sain olivat: 55-200 mm/f4.5-6.3, 11-22 mm/f.4.5-6.3 ja 22 mm/f2.

Olisin mielelläni kokeillut jotain muutakin valovoimaista objektiivia 22 mm/f2 -objektiivin lisäksi. Ilmeisesti tähän kameraan ei sellaista ole edes tarjolla (toki adapterilla normaalin järjestelmäkameran objektiivit sopisivat tähänkin). Omiin tarpeisiini valovoima on paljon tärkeämpää kuin esimerkiksi zoomauksen mahdollisuus.

Tässä on muutamia vertailukuvia 22 mm objektiivilla. Vertailuun käytettiin mun d7100-kameraa ja Nikkorin 50 mm 1.4 -objektiivia. Valitsin juuri 22 mm -objektiivin vertailukuviin, jotta objektiivi olisi valovoimaltaan vastaavaa luokkaa kuin vakkarikameran 50 mm -objektiivi.

Jos olisin laittanut tähän kuvat kertomatta mikä on kuvattu milläkin, niin eroa ei paljoa huomaisi. Canonin EOS M:llä ja 22mm objektiivilla saa todella hyviä ja teräviä lähikuvia hiukan heikommassakin valossa. Huomasin myös, että varsinkin kissoja kuvatessa tää kamera oli itseasiassa nopeessa tilanteessa jopa isoa järkkäriä nopeampi vaihtoehto. Peilittömyyden ansiosta kamera on tosi nopea, ja lemmikkikuvauksissa (tai miksei esim. lapsikuvauksissa) se onkin todella hyvä juttu. Jostain syystä samoilla asetuksilla ja samassa tilanteessa Nikonilla otetut kuvat olivat kyllä paljon valoisampia, mikä on tietenkin hyvä asia.

Tässä tulee vielä paremmin esiin, kuinka tarkkoja lähikuvia tällä saa otettua.

Loppuunvetona on siis se, että tää kamera on todella hyvä blogikamera, mutta ei videoiden tekemiseen tarkennuksen hitaudesta johtuen. Myös objektiivien vähyys on harmillista, koska mitään videoiden käsietäisyydellä kuvaamiseen soveltuvaa valovoimaista putkea ei ole, koska toi 22mm tulee liian lähelle.

Tässä vielä pari esimerkkikuvaa.

1 kommentti:

 1. Mukava kamera tuo Canon EOS M. Aikanaan hankin Canon 5D MK II –kameran ja hyvä sekin on, mutta kooltaan niin iso ja painava, että ei sitä viitsi läheskään aina kuvausreissulle mukaan ottaa.

  Sen sijaan EOS M etenkin tuolla 22 mm objektiivilla on jo taskukamerakokoa, kuitenkin kuvanlaadun ollessa huomattavasti parempi kuin peruspokkareissa.

  Lisäksi M-kameraan saa kympin hintaisella sovitteella liitettyä vanhat Canonin FD-sarjan objektiivit, siis ne alun perin filmikameroihin tarkoitetut käsitarkenteiset lasit. Niitä saa käytettyinä edullisesti ja monet niistä ovat optisesti erittäin laadukkaita. Sovitteilla ko. kameraan saa toki monen muunkin kameravalmistajan objektiiveja kiinni, eli näitä käyttämällä voi hankkia itselleen laadukkaan kuvausvälineistön pienellä rahalla.

  Tokihan EOS M –kamerassa on omat puutteensa, joita itsekin jo mainitsit. Lisäksi, kirkkaalla auringonpaisteella kuvattaessa tuo pelkän takanäytön kanssa toimiminen on hieman hankalaa ja kunnollinen sähköinen etsin olisi hieno parannus.

  No, nähtäväksi jää, tuleeko sellainen mahdollisesti tulevaan EOS M3 –versioon. (M2 versiossa etsintä ei ainakaan ole).

  VastaaPoista

Kiitos kommentista♥